top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
Pretraživanje

Zadar u čaši: vinska radionica za samo 19 eura u zagrebačkom diWine Clubu


1066, kupaža bijelih sorata, Kraljevski vinogradi
1066, kupaža bijelih sorata, Kraljevski vinogradi

Ukoliko želite saznati više o vinima zadarskoga kraja, u svoj raspored svakako uvrstite radionicu „Zadar u čaši“, koja se održava u zagrebačkom diWine Clubu – i to po fenomenalnoj cijeni od samo 19 eura.



Irena Lučić, diWine i Ivan Stiblik, Zadar Wine Festival
Irena Lučić, diWine i Ivan Stiblik, Zadar Wine Festival

Ciklus od ukupno četiri vinske radionice, koje u Zagreb donose dašak Dalmacije, realizira se u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i Zadar Wine Festivalom. Cilj je ovih susreta zagrebačkim vinoljupcima približiti bogatstvo vinarske kulture zadarskoga kraja te predstaviti najvažnija vina i vinarije regije.


Projekt su podržale vinarije Vinketa, Kraljevski vinogradi, Fiolić, Jokić i Velebna, čija će vrhunska vina polaznici moći kušati već na prvoj radionici, koja je na rasporedu 29. listopada u 18 sati.

 


Prva radionica na rasporedu je 29.10.2025.
Prva radionica na rasporedu je 29.10.2025.

Vinska povijest zadarske regije: usponi, padovi i suvremeni identitet

Vinogradarstvo Dalmacije, uključujući zadarsko područje, bilježi dugu i burnu povijest. Prema nekim izvorima, sredinom 19. stoljeća Dalmacija je raspolagala s oko 68.000 hektara vinograda i godišnjom proizvodnjom većom od 600.000 hektolitara vina, od čega se značajan dio izvozio. Vinogradarski način života koji je stoljećima dominirao regijom naglo je prekinula filoksera – bolest vinove loze koja je prouzročila masovna iseljavanja i napuštanje vinograda.



Debit Vinketa
Debit Vinketa

Značajnija obnova nasada započinje nakon Drugoga svjetskog rata, no tada se, pod pritiskom tržišta, inzistira na uvođenju stranih sorata i visokim prinosima, često nauštrb kvalitete. Početkom 21. stoljeća – desetak godina nakon završetka Domovinskoga rata – zadarski vinari ponovno pokreću proizvodnju vina, ovoga puta u skladu sa svjetskim trendovima koji potiču ekološku proizvodnju, umjerene prinose, suvremenu tehnologiju i visoku kvalitetu.

 


Pjenušac Antique Rose Extra Brut
Pjenušac Antique Rose Extra Brut

Zadarska regija – sve važnija destinacija ljubitelja vina i gastronomije

Danas zadarska regija broji 29 vinarija, a sam grad Zadar domaćin je jednoga od najvažnijih enogastronomskih događaja u Dalmaciji – Zadar Wine Festivala. Županija sve snažnije istupa i u segmentima MICE (meetings, incentives, conferences, exhibitions) te enogastronomskog turizma, s ciljem da se pozicionira kao aktivna i atraktivna destinacija za posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

 


Izvanredan Pošip vinarije Jokić
Izvanredan Pošip vinarije Jokić

Ekološka proizvodnja, Ravni kotari i statistika uspjeha

Jedna od ključnih prednosti zadarske regije jest usmjerenje prema ekološkoj proizvodnji vinograda.

Regija Ravni kotari ponosi se jednom od najviših stopa poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom po glavi stanovnika u svijetu.



Vinketa Plavina
Vinketa Plavina

Osim ekološkog pristupa, intenzivno se radi i na revitalizaciji autohtonih sorata, poput maraštine i svrdlovine, dok međunarodne sorte – poput cabernet sauvignona, merlota i syraha – u ovom podneblju daju reprezentativne rezultate, usporedive s najboljim svjetskim vinima.

 


Maraština Fiolić
Maraština Fiolić

Ako vas intrigira ideja da okusima, pričama i vinima proputujete Zadarsku županiju, prijavite se na radionicu „Zadar u čaši“ u zagrebačkom diWineu. Vjerujemo da će uz simboličnu cijenu od 19 eura, koja uključuje kušanje šest vina, sva mjesta vrlo brzo biti popunjena – stoga nemojte čekati predugo.

Ulaznice su dostupne na diWine.com.hr, a za dodatne informacije i najave ostalih događanja zapratite Instagram profil @diWine_project.


Što pijemo kada dođemo u Zadarsku županiju - znaju u diWineu (;
Što pijemo kada dođemo u Zadarsku županiju - znaju u diWineu (;

---

Tekst: Irena Lučić, diWine T&T

Foto: Nikola Zoko, diWine arhiva

Komentari


© 2025 by diWine

bottom of page