top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
Pretraživanje

Vina Tomić osvojila WOWice


Okupljanje u diWine vinskom klubu
Okupljanje u diWine vinskom klubu

Prezentacija vrhunskih vina Tomić, u organizaciji udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) te novinarke i članice Udruge Sandre Brambille, održana je u suradnji s Irenom Lučić u njezinom novootvorenom diWine vinskom klubu u samom srcu Zagreba, u Palmotićevoj ulici.



Sommelierka Maja Župan
Sommelierka Maja Župan

Kroz opojne okuse i mirise Dalmacije i čaroban svijet vrhunskih hvarskih vina vodila nas je vrsna sommelierka Maja Župan, profesorica komparativne književnosti i ruskog jezika i književnosti, diplomirana bibliotekarka, ujedno i velika zaljubljenica u vina koja dugi niz godina, između ostaloga, radi i za vinariju Tomić. Ova prezentacija bila je prava poslastica za sve koji se još uvijek nisu željeli oprostiti od ljetnih radosti, sunca i mora te uživati u vinima Tomić.


Udruga WOW na čelu s predsjednicom Sanjom Muzaferijom, uspješno djeluje punih 14 godina i okuplja žene iz svijeta vina, bilo da se njime bave profesionalno ili amaterski, od vinarki, enologinja, sommelierki, vinskih novinarki do ljubiteljica vina, u svrhu promocije Hrvatske, hrvatske vinske scene i žena na toj sceni.



Vina Tomić
Vina Tomić

Da je vino umjetnost i stil života dokaz je rođeni Hvaranin poznati vinar Andro Tomić koji je nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Vinarija Tomić nalazi se na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi na otoku Hvaru, mjestu gdje se susreću tradicija, inovacije i osobni doživljaji, stoga ne iznenađuje da se tu vino pije na ure, ne na litre.


Karizmatičan i osebujan vinar Andro Tomić završio je studij agronomije u Zagrebu. U službi asistenta na Odjelu za vinarstvo obučavao je studente u praktičnoj i laboratorijskoj enološkoj nastavi, te participirao u znanstvenim radovima. Na raspisani natječaj francuske vlade za 20 enologa iz cijeloga svijeta, od 24 prijavljenih odabrali su njega iz tadašnje Jugoslavije. U šest mjeseci koliko je boravio u Francuskoj, s još 20 vrsnih enologa iz svih krajeva svijeta, detaljno je pregledao 50 vinarija iz svih regija Francuske. Radio je na Institutu za jadranske kulture u Splitu gdje je kao znanstvenik sudjelovao u izradi elaborata o zaštiti geografskog podrijetla vina Dalmacije. Prihvatio je ponudu tvrtke „Badel 1862“ te postao rukovoditelj vinarije Svirče i glavni enolog obalnog dijela Hrvatske.

Nakon dva desetljeća usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugim zemljama, ljubav prema Lijepoj Našoj i rodnom otoku bila je jača i vratio se u svoj zavičaj proizvoditi vlastita vina. Prije 32 godine osnovao je tvrtku „Bastijana“ s ciljem proizvodnje vina vrhunskih dosega i promicanja vinske kulture.



Irena Lučić, Sandra Brambilla i Maja Župan.
Irena Lučić, Sandra Brambilla i Maja Župan.

S odmakom godina svjedoci smo kako ovom legendarnom hvarskom vinaru to itekako uspješno ide od ruke, budući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda ima sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih vina. Danas obiteljsku proizvodnju nastavlja Andrin sin Sebastijan, a uz članove obitelji, zapošljavaju još dvanaest Hvarana. Uz njih dvojicu u izradi vina sudjeluje i enologinja Marina Jakas.


Strast i ljubav prema vinu obitelji Tomić osjeti se u svakoj kapljici njihovog božanskog nektara. Proizvode između 130 000 i 150 000 boca godišnje. Vinogradi se nalaze u uvali Vira (ekološki vinograd), u starogradskom polju (Ageru) te u okolici Jelse. Proizvode vina od različitih sorti - plavca malog, pošipa, bogdanuše, cabernet sauvignona, muškata žutog... Poznati su i po proizvodnji prošeka, dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti. Idu u korak s tehnologijom i prate trendove, osluškuju tržište, a važnost daju i kontinuiranoj edukaciji kako vlastitoj, tako i svog tima.



Tomić Bogdanuša 2024
Tomić Bogdanuša 2024

U prvom planu etiketa je Andrin profil lica, logo vinarije Tomić, naziv vina i pripadajuća godina, te riječ - Hvar. Ekološka markica nalazi se na etiketi vina Illyricum 2021. Izgled etiketa s prepoznatljivim bojama i logom vinarije povjeren je dizajneru Nenadu Doganu. Zanimljivu i poučnu prezentaciju je započela sommelierka Maja pričom o obitelji i vinariji Tomić, položajima, vinogradima, sortama...



diWine ambijent
diWine ambijent

U predivno uređenom prostoru diWinea, uz slane i slatke zalogajčiće koje je priredila vlasnica Irena Lučić, članice i simpatizerke udruge WOW kušale su kvalitetno suho bijelo vino Bogdanuša 2024 dobiveno od istoimene hvarske autohtone sorte koja se na tom prostoru uzgaja od davnina. Vino karakterizira svježi cvjetni miris, a naziv dolazi od izraza „Bog dao“. Prisutne je oduševilo lepršavo i lagano vino Beleca 2024 dobiveno kupažom dviju sorti, bogdanuše i pošipa u omjeru 50%, cvjetnih aroma, kao i aroma voća poput marelice i breskve. Naziv vina u dijalektu znači ljepota, a dolazi od talijanske riječi bellezza. Vrhunsko suho sortno vino Pošip 2024 proizvedeno od istoimene dalmatinske autohtone sorte, kompleksnije je arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Ovo moćno vino, punijeg tijela, kako je rekla naša sommelierka, lijepo je izbalansirano kiselinama tj. svježinom. Vinificirano je u inox bačvama, na kvascima (sur-lie). Bere se ručno, radi se selekcija i biraju se nabolji grozdovi. Ova bijela vina Maja bi sljubila s bijelim mesom, ribom, školjkama,  laganijim sirevima...


Tomićevo najpoznatije vino koje čini više od polovice ukupne proizvodnje vinarije je Plavac, a na prezentaciji je točeno vino iz 2020. Prezenterica je istaknula kako Tomićev Plavac godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete „value-for-money“.  Suho crno vino je dobiveno od istoimene autohtone sorte grožđa, kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, a za proizvodnju istoga kombiniraju grožđe sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma, s više kiselina. Prevladavaju arome šljive, tamnog bobičastog voća, smilja, s diskretnim notama drva, kave... Vino je meko, pitko i elegantno.



Tomić Illyricum 2021
Tomić Illyricum 2021

Nadalje, WOWice su kušale Illyricum 2021 ekološko suho crno vino. Kupaža je sorti cabernet sauvignona i plavca malog u omjeru 50%, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, zasađenog 2012. godine. Vino je dobilo naziv po starim ilirskim nastambama koje su pronađene uz vinograd. Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, a potom kupažiraju. Prevladavaju arome suhe šljive, bobičastog voća te začinske note vanilije i duhana, a ima potencijal za starenje, naglasila je Župan.



ree

Specijalno za ovu prigodu sommelierka Maja je za WOWice otvorila butelju Plavca malog barrique 2018 kojega je Irena Lučić dekantirala (prelila u stakleni vrč-dekanter) s ciljem oslobađanja arome i poboljšanja okusa vina, pogotovo kod onih starijih. Vino je izazvalo pravo oduševljenje i tražila se čaša više.


Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu, objasnila je Maja te rekla kako se odabrani vinogradi nalaze na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom i kamenitom tlu. Vino odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama, a sadrži arome tamnog i zrelog voća poput višnje i šljive, mediteranskog bilja i slanosti s notama drva, začina, kože i duhana. Uz crna vina Župan bi sljubila divljač, pašticadu, jela od tamnog mesa, pačja prsa, jače tvrde sireve...



Tomić Beleca 2024
Tomić Beleca 2024

Prava poslastica za kraj jednog predivnog druženja uz Tomićeve opojne proizvode i iznenađenje naše Maje posebno za članice Udruge bio je liker od kadulje i rogača pod nazivom Euforija koji je nastao maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu. Simboličan naziv likera ujedinjuje Europu (EU), Hvar (For) i svakog prijatelja vinarije Tomić (EU-for-i ja). Liker se savršeno sljubio s kolačem od rogača djelo vrijednih ruku vlasnice diWinea. Sommelierka je predložila sljubljivanje ovoga izvrsnog likera sa začinjenom azijskom hranom ili gorgonzolom.


Naša draga prezenterica Maja otkrila je i jednu zanimljivost vezanu uz sastojke likera. Mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama. Sjemenke rogača su u antičko doba služile za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je i dan danas – karat. Kadulja ima brojna ljekovita svojstva i cijenjena je biljka.



WOWice na okupu
WOWice na okupu

Vinarija Tomić u ponudi ima još i kvalitetno suho rosè vino Opolo Nobile koje se proizvodi od grožđa sorte plavac mali, zatim vrhunsko suho crno vino Caplar koje je kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50%. Nadalje, Veliki Plavac mali vino je koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, a puni se u magnume. Od desertnih vina poznati su po prošeku Hektorovich (dobio je naziv po hvarskom pjesniku, plemiću i hedonistu Petru Hektoroviću) a radi se od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Liker Euforija od višnje nastao je sljubljivanjem ekstrakta autohtone dalmatinske sorte višnje maraske u vinskom destilatu.


Vino je osobna stvar, a vinarija Tomić nudi raznolik izbor za svačije nepce. Priča obitelji Tomić iz godine u godinu raste stvarajući svjetski prepoznatljiv brend i nezaobilaznu stanicu na vinskom putu svakog istinskog ljubitelja vrhunskog božanskog nektara. Vina Tomić i WOWice savršen su spoj, a do novog druženja čin-čin uz ova nezaboravna vina. Živjeli!


---

Tekst: Sandra Brambilla

Foto: Irena Lučić, Melita Jesih Matić i Sandra Brambilla

 

 

Komentari


© 2025 by diWine

bottom of page