Đurđevačka 'Vina s peskov' osvojila su naša nepca! Upoznajte vinariju Matočec
- Irena Lučić

- 21. lis
- 3 min čitanja

Jeste li kad kušali „Vina s peskov'“? Ako niste, vrijeme je da se uputite u vinariju Matočec, čiji su vinogradi smješteni na blagim obroncima Bilogore, nedaleko lokaliteta Đurđevački pijesci.
Duga vinska tradicija Koprivničko-križevačke županije – o kojoj svjedoče i Križevački štatuti, jedan od najpoznatijih dokumenata hrvatske vinske povijesti – danas se, na žalost, ne odražava u vinima većine vinara iz regije. Iako ima izvrsne uvjete za proizvodnju vinove loze, ovaj dio Hrvatske kvalitetom vina poprilično kaska za susjednim područjima. Možda baš zato, „pronalazak“ vinarije Matočec predstavlja radostan događaj u životu svakog vinoljupca, naročito onog koji cijeni i prepoznaje otisak terroira u vinu.

Iako nas je Marijan Matočec, osnivač i vlasnik vinarije, dočekao sa reprezentativnom kolekcijom domaćih rakija i likera, bili smo nestrpljivi kušati vina i saznati priču koju kriju.
Neodoljiva mineralnost
Specifično pjeskovito tlo bilogorskih obronaka ovim vinima daje sasvim poseban karakter i jedinstvenu mekoću na nepcu. Pjeskovito tlo, podsjetimo, karakterizira brži odvod vode, manji sadržaj gline, brže zagrijavanje tla te intenzivniji prodor korijena – što rezultira vinima čistije strukture, sa slabijim bujanjima, naglašenijom svježinom i mineralnošću.

U slučaju Vinarije Matočec, takav terroir omogućuje da sorte poput sauvignona bijelog, chardonnaya, graševine, sivog pinota i žutog muškata razviju izražen mineralni karakter i čistoću voćnih aroma. Vinareva znalačka interpretacija terroira kod svakog vina zadržava sortne karakteristke, ali ih istovremeno potpisuje stilskim potpisom elegancije, svježine i šaputavog, nenametljivog karaktera koji poziva na čašu više.

Više od tisuću zlata
Marijan Matočec ponosno ističe kako njegova vina na domaćim i međunarodnim natjecanjima često osvajaju zlatne medalje – kojih broji više od tisuću. Nove zlatne pohvale za njegova vina stigla su i s ovogodišnjeg Mundus Vinia, za etikete Pinot sivi Gold 2023, Chardonnay 2024 i Graševinu Gold 2024.
Nerijetke su i nagrade koje u Đurđavac stižu iz Londona, što svjedoči o kontinuitetu kvalitete od 2018, kada su se po prvi put odlučili na slanje uzoraka. Danas vinarija Matočec ponosno broji čak 16 Decanterovih odličja.

Ove nagrade šalju snažnu poruku da jedna mala, podravska vinarija uspijeva konkurirati i biti prepoznata na svjetskoj razini. U prijevodu, svaka butelja Matočec vina rezultat je ozbiljnog vinogradarskog napora i pažljivog podrumarenja.
Svo grožđe dolazi iz vlastitih nasada, koje se prostiru na oko 2 hektara, što obitelji Matočec omogućuje kontrolu nad procesom procesom od trsa do butelje. Već spomenuti, 100% bijeli sortiment, dobro je prilagođen kontinentalnoj klimi Podravine, a pomna kontrola prinosa način je na koji vinarija iz godine u godinu zadržava visoku kvalitetu vina i odgovara na sve zahtjevnije klimatske uvjete. Godišnje se proizvede oko 20.000 butelja koje na tržište izlaze pod zaštićenom oznakom „Vina s peskov“.

Izazovi vinara Bregovite Hrvatske
„Sjajno je da smo se udružili i udruga lijepo radi na promociji vinara, no obzirom da je riječ o najmlađoj krovnoj organizaciji, tj. udruženju vinara u Hrvatskoj, čeka nas još puno posla.“ -komentirao je Matočec rad Bregovite Hrvatske, te pritom pozvao na skorašnji BregFest koji se 24. listopada održava u zagrebačkoj Laubi, što je ujedno i prilika za kušanje „Vina s peskov“.

Osvrnuo se i na gorući problem zlatne žutice, vrlo ozbiljne bolesti vinove loze koja ugrožava brojne nasade vinove loze u regiji, a ishodišta joj često budu zapušteni hobistički vinogradi iz kojih se američki cvrčak, uzročnik ove nezgodne bolesti, nekontrolirano širi na susjedne parcele.
„I sam ću vjerovatno morati iskrčiti jedan dio nasada, što mi nije drago. Ali nastojim na to gledati pozitivno te u tome vidim priliku za proširenje sortimenta i dugoročno unaprjeđenje poslovanja. Razmišljam i o ponovnom uvođenju nekih crnih sorata.“ – komentirao je Matočec.

Podsjetimo, zlatnu žuticu izaziva fitoplazma koja ulazi u provodni sustav trsa, a glavni vektor je tzv. američki cvrčak (Scaphoideus titanus). U Hrvatskoj je bolest već potvrđena u 14 županija kontinentalne Hrvatske, na što su vinari reagirali i na nedavnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede zatražili ozbiljnije i sustavnije mjere suzbijanja bolesti.

Vina iz mora i vinogradi kao glazbena kulisa
Uz redovnu liniju mirnih vina, koju čini 8 etiketa (kušali smo ih sve!), Matočeci su se odlučili i na probni – vrlo uspješan – eksperiment potapanja vina pod morem. U podrumu dozrijeva i prvi pjenušac, iz ovogodišnje berbe od koje brojni vinari, pa tako i Marijan, imaju velika očekivanja.
„Hrvatska vina su dobra, rastu u kvaliteti i pokazuju dobre rezultate na međunarodnim natjecanjima. No, ne smijemo spavati na lovorikama i moramo se konstanto educirati. Ja sam, primjerice, nedavno bio u Bordeauxu na još jednoj vinskoj edukaciji.“

Marijan je ponosan i na suradnju sa brojnim estradnim zvijezdama koji njegove vinograde biraju kao glazbenu kulisu za svoje spotove.
I prijateljski savjet za kraj: nemojte čekati da se slučajno zateknete u Đurđevcu. Ciljano se uputite u vinariju Matočec, jer vaša nepca zaslužuju ovakav kraljevski tretman. Uzdravlje!
---
Tekst i foto: Irena Lučić. diWine Travel&Taste







Komentari