Bakini kolači iz Nijemaca: dobili smo recepte za srijemske vanilin kifle, cvjetiće i medenjake
- Irena Lučić

- prije 2 dana
- 3 min čitanja

Poželite li ponekad otputovati kroz vrijeme, zaviriti u toplu bakinu kuhinju te ponovo kušati onaj omiljeni kolačić, mekan i fin, baš onakav kakav je samo ona znala ispeći krenite u Nijemce - malu općinu nedaleko Vinkovaca u kojoj se ovih dana peku starinski bakini kolači po originalnim recepturama Srijema.

Područje bogate kulinarske tradicije, od pamtivijeka se ističe umijećem pečenja sitnih kolača koji se stoljećima prenose s koljena na koljeno. U vrijeme kada nije bilo hladnjaka ni suvremenih sastojaka, domaćice su birale trajne kolače koji su mogli stajati tjednima, a da ne izgube okus. To su kolačići malih dimenzija, ali izuzetne raznolikosti učinile su savršen blagdanski stol pun topline i obiteljskog zajedništva. Kako nekad, tako i sada za Božić gotovo da ne postoji obiteljski stol bez sljedećih klasika: vanilin kiflica, medenjaka, medenih šapa, breskvica, domaćih kolačića, blagdanskih cvjetića, kokos kiflica.

''Sastojci moraju biti kvalitetni, tijesto odmarati, a ljubav je najvažniji začin!“ - rekla je voditeljica radionice „Bakin recept, unukine ruke“ Marija Božanović, vlasnica obrta Marine slastice ne krijući sreću što se na radionici okupilo 30-tak snaša koje su mijesile, pekle i ukrašavale kolačiće zajedno sa svojim kćerima i unukama. Zadovoljstvo nije krila ni direktorica TZ Općine Nijemci Katarina Šarkić koja je zajedno sa svojim timom osmislila radionicu 'Bakin recept, unukine ruke' započinjući s njim Božić u Nijemcima!

''U današnje vrijeme puno brzine i gotovih slastica, bakini kolači nose dušu. Oni su više od hrane- podsjećaju na zajedništvo, miris kuće u prosincu, djecu koja se maže šećerom i obitelj oko stola. Srijemski recepti su jednostavni, ali zahtijevaju strpljenje- baš kao pravi Božić" komentirala je Katarina, a mi smo od 'baka' na radionici saznali i recepte za tri najpopularnija suha kolača koja će i 'suvremene snaše' pripremiti jednostavno i lako. Ili ih, originalne naručiti s potpisom Marine slastice koje se trenutno se mogu kupiti u Donjem Novom Selu na adresi M. A. Reljkovića 56., a uskoro i u Nijemcima na adresi Školska 4.

Medenjaci
Medenjaci: Tamno smeđi, začinjeni cimetom, klinčićem i đumbirom, prekriveni sjajnom glazurom. U Srijemu se peku veći, mesnati, za one koji vole pravu slasticu. Peku se 10-tak dana prije Božića da „odmore“ i dobiju pun okus.
Sastojci:
30 dkg šećera u prahu
4 cijela jaja
2 žumanjka
2 žlice sode bikarbone
6 žlica (velikih) meda
3 žlice ulja
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i lagano ugrijte dok se ne otope i potamne. U mlako stavite 70 dag mekog brašna i jedan prašak za pecivo. Neka smjesa odstoji jedan sat. Oblikujte male kuglice, na svaku stavite polovicu oraha i pecite.Pečene uvaljajte u šećer u prahu. Medenjake po želji prelijte bijelom glazurom. Od dva bjelanjka istucite čvrst snijeg, postupno dodajte 20 dag šećera u prahu i dalje tucite na pari da se zgusne.Medenjake premažite i pustite da se glazura osuši.

Kokos kifle
Hrskave vanili-kifle posebnog dizajna odlična su slastica i kad blagdani prođu. Priprema se brzo i jednostavno, a za one vješte domaćice 'baka savjetuje' umakanje vrhova u čokoladu.
Sastojci:
30 dag mekog brašna
20 dag kokosa
2 cijela jaja
25 dag margarina
12 dag šećera
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo
Priprema: Od navedenih namirnica zamijesite tijesto, oblikujte kiflice i svijetlo ispecite. Još vruće uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom. Po želji vrhove kiflica umoćite u rastopljenu čokoladu.

Blagdanski cvjetići
Gotovo da nema tanjura s kolačima u Srijemu na kojem glavno mjesto zauzimaju cvjetići. Smjesa im je prhka i izdašna, a priprema poticaj domaćicama da pokažu svoju kreativnost.
Sastojci:
38 dag oštrog brašna
21 dag maslaca
8 dag šećera
1 žumanjak
2 žlice šljivovice ili ruma
2 vanilin šećera
30 dag pekmeza od šljiva
10 dag šećera u prahu za posipanje
Priprema: Od brašna, maslaca, žumanjka, šećera, ruma ili rakije i vanilin šećera zamijesite prhko tijesto i ostavite ga da stoji oko jedan sat. Tijesto tanko razvaljati. Kalupom izrežite cvjetiće ili neki drugi oblik. Na polovicu cvjetića u sredini izrežite rupicu. Pecite u namašćenom limu složene jedan do drugog (s malim razmakom) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene cvjetiće lijepite dva po dva, s rupicom na gornjoj strani, pekmezom i na kraju cvijetiće 'pospite snijegom' odnosno šećerom u prahu.
---
PR: Modni ALMAnah
foto: Nikola Zoko








Komentari