
Zagrebački hotel Westin nedavno je bio domaćin izuzetnog vinskog događaja – Austrian Wine Meets Croatia. Riječ je o enološkom susretu koji je okupio najbolje od austrijske vinske scene i hrvatske publike.

Austrian Wine Meets Croatia održan je 27. veljače 2025. u hotelu Westin u Zagrebu, u organizaciji Austrijske gospodarske komore. Ovaj događaj pružio je austrijskim vinarima priliku da predstave svoja vina hrvatskim vinskim profesionalcima, distributerima, trgovcima i predstavnicima medija.

Istaknuti sudionik prezentacije bio je Michael Tischler-Zimmermann, izvršni direktor nacionalne udruge Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW), koji je u sklopu susreta održao masterclass na temu klasifikacije vinogradarskih položaja u Austriji.

OTW je udruga vinara osnovana 1991. godine, sa sjedištem u Kremsu na Dunavu. Glavni cilj udruge je klasificirati austrijske vinograde kako bi potrošačima olakšali snalaženje među brojnim apelacijama i oznakama porijekla. S fokusom na terroir umjesto na sortu grožđa, ÖTW naglašava važnost mjesta uzgoja za kvalitetu vina. Trenutno broji 90 članova koji obrađuju 3600 hektara vinograda, što čini 8% austrijskih vina.

Klasifikacija vinograda bila je izazovan i dugotrajan proces zbog velikog broja apelacija, uzgojnih područja i pojedinačnih vinograda. 2010. godine, ÖTW je uspostavio sustav klasifikacije temeljen na značaju terroira, identificirajući 120 pojedinačnih vinograda i 206 vina koja pripadaju tzv. "Erste Lagen" (u prijevodu: prvoklasni položaj, slično kao Grand Cru u Francuskoj, op.a.). Ova klasifikacija obuhvaća devet područja: Kamptal, Kremstal, Traisental, Wagram, Wien, Carnuntum, Thermenregion i Weinviertel.
Članovi ÖTW-a certificirani su kao organski, biodinamički ili održivi proizvođači. U okviru organizacije obavezna je ručna berba, uz reguliran maksimalni dozvoljeni prinos/proizvodnju od 4000 litara po hektaru. Bijela vina iz "Erste Lagen" smiju se distribuirati najranije godinu dana nakon berbe, a crvena tek nakon trogodišnjeg odležavanja.

Na temelju rada ÖTW-a, nacionalni odbor za austrijska vina odlučio je implementirati klasifikaciju na kompletan austrijski teritorij. Nakon transformacije zakonodavstva koja je trajala od 2013. do 2020., 2023. godine ministar je potpisao odluku, čime je klasifikacija postala pravno priznata. Prve zakonodavne promjene očekuju se u sljedeće dvije do tri godine.

Nakon izvrsnog masterclassa, uslijedilo je promenadno kušanje vina na kojem je bilo moguće kušati vrhunske uratke 19 reprezentativnih austrijskih vinarija. Predstavljena vina mahom su bila zeleni veltlinci, najznačajnija austrijska bijela sorta. Predstavljeni su i rizlinzi, koji u ukupnoj proizvodnji Austrije čine svega 5%, ali redom imaju vrhunsku kvalitetu, te crne sorte poput frankovke.
Austrijska gospodarska komora, organizator ovog događaja, na čelu sa Ivom Ratko, koordinatoricom za poljoprivredni sektor, odigrala je ključnu ulogu u povezivanju austrijskih vinara s hrvatskim tržištem, pružajući platformu za razmjenu znanja i iskustava te jačanje gospodarskih veza između dviju zemalja.
Nadamo se susretu i dogodine kao i boljoj zastupljenosti austrijskih vina – koja definitivno nude kvalitetu - na hrvatskom tržištu.
---
Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia
Comments