top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

Indijan(ci) s Pelješca

  • Writer: Irena Lučić
    Irena Lučić
  • Apr 16, 2023
  • 3 min read

ree

Vinski klub Tome Jakopovića već se afirmirao kao mjesto izvrsnih vinskih događanja. Ponekad se na tom „meniju“ nađu i neke poslastice posebnije od drugih – primjerice, prezentacije malih, samozatajnih vinarija čija je vina rijetko gdje moguće susresti. Jedna od takvih upravo je i vinarija Indijan, braće Ivana i Juraja Violića, na čijem sam predstavljanju imala čast prisustvovati.


Zašto naziv Indijan? Prvenstveno zbog distinkcije od ostalih vinara prezimena Violić, kojima Pelješac obiluje, a koji evidentno u genima nose znanja o tome kako napraviti dobro vino. Riječ je o obiteljskom nadimku „Indijani“ koji korijene ima u priči o pretcima-pomorcima koji su se utopili u Indijskom oceanu. Možda su upravo tada shvatili značenje one stare „hvali more, drž' se kraja“ te zamijenili moreplovstvo proizvodnjom vina. Ako je suditi po vinima koja smo imali prilike kušati – nisu pogriješili u ovom karijernom zaokretu.


ree

Priča o Indijan vinariji započinje 1975. u Potomju kada se Ivo Violić, Ivanov i Jurajev djed, izdvaja iz PZ Dingač i kreće u samostalni posao, koja njeguje tradicionalni pristup i načine proizvodnje. 2016. kada vinariju preuzimaju unuci Ivan i Juraj, dolazi do prvih izmjena u načinu poslovanja: redizajniraju se etikete, mijena se tržišni pristup i uvode se inovacije u vinifikacijski proces. No, i dalje se pomno čuva djedovo naslijeđe u smislu kvalitete i stila proizvodnje vina.

Vinogradi Indijan prostiru se na svega 1,5ha, uz još pola hektara u zakupu, te su svi stari minimalno dvadeset godina. Položaji Dingača smješteni su u sklopu vinograda Skaramuča, na mikrolokacijama Pasje i Potočina, dok plavac mali i rukatac potječu sa položaja Župa i Burino Ždrilo. Većinom je riječ o vinogradima sađenim „metar za metar“, no u budućnosti je u planu armaturna sadnja koja će omogućiti olakšanu, djelomično strojnu obradu.


ree

Premijerno smo, kao prvo vino večeri, kušali Rukatac 2021,, vinificiran bez maceracije, čije grožđe potječe iz vinograda starih 40 godina, s prinosima od oko 1kg po trsu. Ovo vino je istovremeno odgovor na rastuće potrebe tržišta za laganijim bijelim vinima, ali i pokušaj očuvanja tradicije. Naime, iako je maraština (=rukatac) u središnjoj Dalmaciji itekako revitalizirana, na Pelješcu se vinari sve više odlučuju umjesto rukatca saditi pošip i grk, zbog lakšeg uzgoja i veće tržišne cijene.


ree

Uslijedio je Pošip 2021, čije je grožđe u Indijan pristiglo s korčulanske Čare u količini dostatnoj za svega 600 litara vina. Riječ je o vrlo preciznom, ugodnom i užitnom vinu, kojem je pošlo za rukom među prisutnim vinskim znalcima pokrenuti diskusiju na temu „što je to sortnost kod pošipa“ 😊

Plavac mali iz 2019 kojeg smo kušali slijedećeg, dolazi s pozicije Burino Ždrilo, na kojoj prinosi ne prelaze kilogram po trsu te su ukupne količine grožđa dostatne za proizvodnju oko 2000l vina. Maceriran je 7 dana, a zatim smješten u velike hrastove bačve gdje je odležavao na tropu od ranije ubranog grožđa s Dingača narednih 6 mjeseci. To je sortan i sočan plavac modernog stila proizvodnje. Odlikuju ga za plavce neuobičajena nepretencioznost, blagi rubovi te dobro uklopljeni tanini i kiseline.


ree

Vertikala Dingača iz 2019, 2018 i 2017 pokazala je puni potencijal ove vinarije. Svo grožđe za ova vina dolazi sa ukupno 0,8ha vinograda, koji daju maksimalni prinos od 0,7kg po trsu. Riječ je o tipičnom i vrlo prepoznatljivom dingaču, intenzivne, ali nenapadne arome šljive i suhe smokve. Slasno vino, savršeno uklopljenih alkohola (koji se kreću, ovisno o berbi, od 15,5% do 16,0%), svilenih tanina i snažnog aftertastea. Upravo je 2017. godina demonstrirala ogroman potencijal starenja i dovela do zaključka da je bolje uložiti u ovo vino nego u bilo koju kriptovalutu 😊 Komentirajući cijenu od 130kn, Željko Suhadolnik komentirao je kako je to prava en primeur cijena koju treba prepoznati i iskoristiti.


ree

I za kraj, Dingač Prestige 2018, sa 16,7% divno uklopljenih alkohola i 4g neprevrelog šećera. Selekcija selekcije! Vino koje pokazuje na potentnost sorte, iako ga nije moguće proizvesti svake godine. Na nosu i, sljedivo na nepcu, osim šljive daje divne začinske i paprene note. Poslastica koja je zaokružila ovu sjajnu večer.


ree

Teško je dati suvisli rezime ovakvom kušanju. Pada mi na pamet rečenica „Trebali ste biti tamo“ 😊 Ako niste, svakako se prvom prilikom uputite do mladih Indijana(ca) na Pelješcu.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Nikola Zoko

Comments


© 2025 by diWine

bottom of page