top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Kutinski škrleti oduševili vinske znalce

Dečki i cure iz vinarija Seletković, Košutić, Glavica i Klet Romić – sve mahom vinari nove generacije – pokazali su veliku umješnost u proizvodnji različitih stilova škrleta, iza koje stoji ogromno vinogradarsko i vinarsko znanje, posvećenost i ljubav prema sorti, ali i jasna tržišna vizija svakog proizvođača.


Delicije iz Kleti Romić
Delicije iz Kleti Romić

U novootvorenom zagrebačkom diWine Baru, jučer, u četvrtak 20. listopada, održana je prezentacija vina kutinskih vinara, s naglaskom na autohtonu sortu škrlet. Predstavljanje, organizirano u formi kušaonice, okupilo je tridesetak predstavnika medija i vinskih profesionalaca koji su imali priliku osvježiti svoje znanje o ovoj sve značajnijoj sorti, ali i porazgovarati sa predstavnicima četiri kutinske vinarije. Generalni je zaključak večeri kako izvrsne škrlete ne trebamo, kao što se dosad često mislilo, tražiti isključivo u vinarijama organiziranim u udrugu Škrlet.


Predstavnici vinarija Košutić, Seletković, Glavica i Klet Romić sa Tenom Katić TZG Kutine
Predstavnici vinarija Košutić, Seletković, Glavica i Klet Romić sa Tenom Katić TZG Kutine

Vinari nove generacije ujedinjeni u nastojanju da očuvaju i unaprijede autohtonu sortu škrlet


Dečki i cure iz vinarija Seletković, Košutić, Glavica i Klet Romić – sve mahom vinari nove generacije – pokazali su veliku umješnost u proizvodnji različitih stilova škrleta, iza koje stoji ogromno vinogradarsko i vinarsko znanje, posvećenost i ljubav prema sorti, ali i jasna tržišna vizija svakog proizvođača.


Sommelier Darko Lugarić
Sommelier Darko Lugarić

Na prezentaciji su se tako mogli kušati potpuno mladi, još nefiltrirani škrleti, prošlogodišnji – još uvijek zavodljivo svježi – škrletni uratci, ali i moćni „odležanci“ i macerati, školovani u bačvama i amforama, pred kojima bi se posramili i neki iskusni proizvođači jantarnih vina. Osim škrleta, bila je ovo prilika kušati i druga zanimljiva vina, poput sjajnog muškata ottonela vinarije Seletković, kupaže osam piwi sorti kojom se (uspješno) poigrao Antun Glavica i briljantne frankovke mladog Nikice Katića iz Kleti Romić.


Vina Seletković
Vina Seletković

Vinarija Seletković, najmlađa od svih predstavljenih vinarija, rezultat je udruženih snaga brata Zvonimira i sestre Ivane, čuvara djedovine, odlučnih u namjeri da nastave i unaprijede obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Svjesni su, kažu, kako je škrlet sve traženija i sve popularnija sorta, pa su istu odlučiti oblikovati u pitko i svježe vino namijenjeno vinski osviještenim i educiranim potrošačima, koji znaju uživati u dobroj kapljici. Zbog rastuće potražnje škrlet proizvode u ukupno najvećoj količini od 15.000 butelja godišnje. Ostatak proizvodnje čine muškat ottonel i rosé kupaža Mons Anima, sastavljena od cabernet sauvignona, merlota i frankovke – oba sa izvrsno uklopljenim ostatkom šećera, te Cabernet sauvignon 2019 velikog potencijala.


Igor Košutić i pjenušac Noel
Igor Košutić i pjenušac Noel

Samozatajni Hrvoje Košutić vinskim je znalcima već otprije poznat po zapaženim rezultatima koje postiže sa svojim škrletima, a nedavno je na popis uspjeha upisao još jedno značajno priznanje, osvojivši drugo mjesto na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ za svoj Košutić Familia 2020. Navedeno vino imali smo priliku kušati u magnum izdanju i osobno se uvjeriti u njegovu kvalitetu koja je rezultat prvenstveno „dizajna“ nastalog u samom vinogradu, a zatim i znalačkog podrumarenja u kombinaciji dvodnevne maceracije i 15 mjeseci sur lie odležavanja u velikom hrastu.


Ljubiteljice škrleta
Ljubiteljice škrleta

Osim škrleta, u podrumu Košutić moguće je pronaći i druge, pretežito bijele kontinentalne sorte, poput graševine, rajnskog rizlinga i bijelog pinota. Tu je i kupaža pod nazivom Sedminac čije ime potječe od 40-ak godina starog vinograda sađenog u sedam redova, u kojem prevladavaju graševina i škrlet, a koji u stiliziranom prikazu krasi i etikete ove vinarije. Ponudu vina, na početku i na kraju, zaokružuju osvježavajući pjenušac Noel i izvrstan cabernet sauvignon.


Vinar Antun Glavica
Vinar Antun Glavica

Moslavački vizionari škrleta


Na Mramor brdu kod Repušnice smjestili su se vinogradi vizionara Antuna Glavice, koji je prvenstveno vina proizvodio za osobne potrebe, te je tek odnedavno prisutan na komercijalnom tržištu. No, na istom je odmah itekako primijećen, zbog kreativnosti, hrabrosti i znanja koje uspješno kombinira u proizvodnji sjajnih vina. Iako smo očekivali da će macerati iz amfore s 9-mjesečnim odležavanjem na tropu izazvati najviše komplimenata na jučerašnjem kušanju, ipak je najveću pažnju privukla kupaža osam piwi sorti, pokusno uzgojenih na dva vinogradarska položaja. O Antunu i njegovim vinima zasigurno ćete još puno čuti, jer njegovo vrijeme tek dolazi.


Odležani škrleti Nikice Katića
Odležani škrleti Nikice Katića

Nismo sigurni da li su glavne zvijezde na prezentacijskom stolu Nikice Katića, vinara poznatog moslavačkog gastro odredišta Klet Romić, bili odležani škrleti ili ipak 3 godine stara, ručno rezana šunka, koju Nikica načinje samo u posebnim prilikama poput Božića, rođendana i - eto – vinskih kušaonica u diWine Baru 😊. Znamo samo da je jako teško bilo probiti se do stola, a kada smo napokon uspjeli, susreli smo se sa škrletom u svim njegovim izričajima – od potpuno mladog vina buteljiranog samo za ovu priliku, preko pjenušca Larita i jednogodišnjeg škrleta, do odležanaca 190 i 329 koje Nikica imenuje prema broju dana provedenih u bačvi i već omiljene, sve traženije DragoNade, kupaže graševine i škrleta. Kao da sve to nije dovoljno, na popisu „eksponata“ našla se i majstorski izbalansirana frankovka.


Eno-gastro novinari uživaju u škrletu
Eno-gastro novinari uživaju u škrletu

Nikica je uvelike je zaslužan za znanstvenu i tržišnu afirmaciju škrleta, dok statističke podatke o nasadima i količinama ove sorte sipa iz glave. Tržišno, većinu vina plasira upravo u matičnoj Kleti Romić, čija tradicija ugostiteljstva seže u davnu 1974. godinu. Stoga je njegova vina poprilično teško pronaći u barovima i restoranima. diWine Bar se tim više ponosi činjenicom da je na svoju vinsku kartu uspjela uvrstiti popularnu DragoNadu.


Ženske snage udružene u promociji Moslavine - Ivana Seletković, Ivana Pranjić, Barbara Halić i Tena Katić
Ženske snage udružene u promociji Moslavine - Ivana Seletković, Ivana Pranjić, Barbara Halić i Tena Katić

Uz podršku turističke zajednice kutinski kraj postaje sve važnija eno-gastro destinacija

Važno je napomenuti kako bi uspjesi spomenutih vinarija bili značajno manje vidljivi i poznati, bez agilne podrške lokalne turističke zajednice Grada Kutine, koja marljivo radi na brendiranju ovoga kraja, kreirajući identitet Moslavine kao eno-gastro destinacije.


Na primjerima Istre, Međimurja i Osječko-baranjske županije, jasno možemo uvidjeti činjenicu da samo ujedinjeni napori turističkih i poljoprivrednih institucija s jedne, te lokalnih vinar(ij)a i restorana, s druge strane, daju dugoročne rezultate u kreiranju vidljivosti i prepoznatljivosti nekog lokaliteta kao vinske destinacije. Čini se da je Moslavina, uz sjajan primjer TZ Grada Kutine na tragu tog uspjeha.


---

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Portal

535 views0 comments
bottom of page